Launch Slideshow

Rappahannock Bend Summer House

Rappahannock Bend Summer House

  • http://www.customhomeonline.com/Images/281CHDA_DSC10804881%20copy_tcm52-402525.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    A sculptural pavilion updates the self-sufficiency of 18th-century summer kitchens.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/281CHDA_sidespa1347%20copy_tcm52-402526.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    The copper roof tilts up toward the Rappahannock River, and a deck above the bedroom suite is a point of prospect.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/281CHDAporchstair1182%20copy_tcm52-402527.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    Carefully placed louvers put the living area in all-day shade.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/281CHDA_bedrmcourtyrd1465%20copy_tcm52-402524.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    The bedroom opens up to a courtyard.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/DSC_1660%20ch%20email_tcm52-402528.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    Timber louvers provide sun control.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/dusk%20porch%201696%20copy%20lighter%20smaller_tcm52-402529.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    The pavilion at dusk.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/stair%20elevation_1425%20copy_tcm52-402531.jpg

    true

    600

    Julia Heine/McInturff Architects

    An existing stone wall separates the guest quarters and living pavilion. Stairs lead from the guest suite to a deck with river views.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/section%20plan%20combo_tcm52-402530.jpg

    true

    600

    Courtesy McInturff Architects

    The site plan and section.

Asked to design a pool house for an existing pool, McInturff Architects envisioned an open porch with a guest suite tucked beneath. A decade ago, the firm had designed an addition to the main house—a 1930s Art Moderne affair with white-painted brick. This building—with its thin copper roof floating atop white brick piers—is a fragment of that work, though the ipe walls and latticework reflect its more natural setting. “The whole thing is supposed to feel like summer,” explains architect Mark McInturff. “I think a building designed for seasonal use should reflect that season.”

The tilted roof and louvered screens provide much-needed shade on this exposed site near the river, and an existing stone wall divides the open-air kitchen and lounge from the conditioned bedroom and bath. The jury praised the crisp interplay of brick and stucco walls, wood core, and steel trusses. “It's a nice composition with the white panels and warm wood inside,” said one judge.

Entrant/Architect:McInturff Architects, Bethesda, Md.
Builder:Bonitt Builders, Alexandria, Va.
Landscape architect: Crowther & Associates, Annapolis, Md.
Living space: 600 square feet (heated), 1,260 square feet (total under roof)
Site: 100 acres
Construction cost: Withheld
Photographer: Julia Heine/McInturff Architects