Launch Slideshow

Hunt Country Hilltop House

Hunt Country Hilltop House

  • http://www.customhomeonline.com/Images/106CHDA_huntafar%20copy_tcm52-401588.jpg

    true

    600

    Anice Hoachlander

    The linear room arrangement offers a range of perches from which to view the 80-acre property, which slopes away behind the house.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/106CHDA_huntentryhall%20copy_tcm52-401589.jpg

    true

    600

    Anice Hoachlander

    The house's entry hall.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/Hunt%20Country%20pool%201_tcm52-401594.jpg

    true

    600

    Anice Hoachlander

    An outdoor dining porch overlooks the pool.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/Hunt%20Country%20Pergola%201_tcm52-401593.jpg

    true

    600

    Anice Hoachlander

    A long pergola links the main house with the guest quarters and pool.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/Hunt%20Country%20butler%27s%20Pantry_tcm52-401591.jpg

    true

    600

    Anice Hoachlander

    The butler's pantry.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/Hunt%20Country%20dining%20room_tcm52-401592.jpg

    true

    600

    Anice Hoachlander

    The dining room.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/Guest%20House%20first%20floor%20plan_tcm52-401590.jpg

    true

    600

    Courtesy Barnes Vanze Architects

    The main house's first floor plan.

This bucolic hunt-country hilltop was made for a telescoping house. The linear home sits on a ridge overlooking a valley, its sprawling layout drinking in views of the Virginia Piedmont and equestrian trails crossing the owners' land. “The intent was to make it look like an old farmhouse with a series of additions,” says Barnes Vanze Architects principal Stephen Vanze, though the telescoping was driven by a decidedly modern program.

Dining, living, and family rooms are housed in the brick section, with the clapboard appendages—a master suite and the kitchen/pantry/mud-room—at opposite ends of the house. A long pergola links the kitchen and outdoor dining area to the swimming pool and guesthouse, whose board-and-batten siding recalls vernacular outbuildings—“a less expensive, more informal way to go,” notes project architect Tim Clites.

One judge deemed the project “a nice transformation of type into something new.”

Project Credits
Entrant/Architect
: Barnes Vanze Architects, Washington, D.C.
Builder
: ILEX Construction & Woodworking, Middleburg, Va.
Landscape designer: Poké Gardens/Dana Scott Westring Studio, Marshall, Va.
Interior designer
: Tom Boland Inc., West Hollywood, Calif.
Living space: 7,130 square feet
Site: 80 acres
Construction cost: Withheld
Photographer: Anice Hoachlander