Launch Slideshow

Sugar Mill

Sugar Mill

  • http://www.customhomeonline.com/Images/029CHDA_2504-003_tcm52-401405.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    The house's volumes, topped with yellow cedar hipped roofs, separate the private, semi-private, and public functions and enhance the sense of light and scale. Top-hinged awning and sliding teak windows control air flow.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/029CHDA_2504-012_tcm52-401407.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    Interrupting the house's transparent corner, an abstracted stone "sugar mill" is continuous from outside to inside, where it holds a powder room.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/029CHDA_2504-010_tcm52-401406.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    The three hipped volumes, each attuned to different views and light levels, are separated by flat-roofed connections.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/2504-007_tcm52-401408.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    The stone "sugar mill" is a marker for the entry, and a powder room on the interior.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/2504-016_tcm52-401411.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    A ridge skylight scoops light into the kitchen.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/2504-019_tcm52-401412.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    A cathedralized hipped roof defines the living area.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/MasterBed_2_tcm52-1166520.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

  • http://www.customhomeonline.com/Images/2504-008_tcm52-401409.jpg

    true

    600

    Brian Vanden Brink

    The pool area takes in views of coastal ponds and the Atlantic Ocean.

  • http://www.customhomeonline.com/Images/SugarMill_MainLevel_tcm52-401414.jpg

    true

    600

    Courtesy Hutker Architects

    The home's floor plan and adjacent outdoor living spaces.

This cedar-and-teak dwelling is at home on its hill overlooking the Atlantic Ocean and coastal ponds while also paying playful homage to the sugar mills of the West Indies, where the clients vacation. The three hipped-roof volumes—each focused on a different view—can flex to welcome 20 people for a Fourth of July weekend or two for a mid-winter retreat.

Phil Regan, a principal at Hutker Architects, and project architect James Moffatt devised the elliptical stone marker to soften the corner and guide visitors around it to the front door from a lower parking court. The stonework completes the oval inside, where it houses a fanciful powder room. “People are drawn to the shape, and we like to detail powder rooms in imaginative ways,” Regan says.

Our jury applauded the richness of the materials and the handling of scale. “It's got really good planning,” said one judge, “and the colors show a tremendous sensitivity.”

Entrant/Architect:Hutker Architects, Vineyard Haven, Mass.
Builder
: Johnson Vineyard Builders, Vineyard Haven
Landscape architect: Kristen Reimann, Landscape Architect, Vineyard Haven
Living space: 3,538 square feet
Site: 4.52 acres
Construction cost: Withheld
Photographer: Brian Vanden Brink