Posted on:

Riverview House Kitchen

Studio Dwell Architects


  • McLeod Builders, Builder

Project Status



224 sq. feet

Room or Space


View all (10) images

Located in the cantilevered portion of the second floor of the Riverview House in Wayne, Ill., this kitchen is an exercise in streamlined restraint. It is composed of three linear elements: a single line of wall-hung cabinets anchoring one end; an island that contains the majority of the remaining cabinetry as well as the range; and what the architects at Chicago-based Studio Dwell refer to as "the tube."

This third element is essentially a continuation of the wood-lined passageway between the living space and the garage beyond. In the kitchen, it takes the form of a tall cabinet that hides the pantry, wine storage, a fireplace, and, of course, kitchen appliances. It also serves as an earthy counterpoint to the crisp white Caesarstone quartz countertops, which brighten the space by reflecting light that enters through the glazed walls at either end, offering views of the nearby Fox River. Clerestories lining the 14-foot-tall walls allow light to further penetrate the space.

The kitchen anchors one end of an otherwise open-plan space—separated only by the structure of the tube—allowing the family to remain connected to one another and the uninterrupted views of the landscape afforded by the design. — Katie Gerfen

Project upload will be unavailable throughout the President's Day holiday
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. We apologize for the inconvenience. Please come back soon to upload and show off your projects.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X