Posted on:

The Olson Residence

Shared By



  • Structural Engineer: Andy Forest Consulting Engineer

Project Status


Year Completed



2,340 sq. feet





View all (12) images

Project Description

Builder's Choice and Custom Home Awards Finalist

This new home, designed upon the foundation of a dilapidated house, has been conceived according to passive solar design principles -- featuring optimum southerly exposures and natural ventilation strategies. Additionally, net-metering photovoltaics and solar water heating (for domestic, pool and radiant heating use) are employed to minimize its carbon footprint.

Generous overhangs shield the entire perimeter from the elements. This feature, working in concert with the thermal mass of the radiant-heated polished concrete floors and operable clerestory windows, helps maintain a pleasant interior environment year round.

A feeling of flexibility and openness is created throughout; allowing for strong flowing connections between the various indoor and outdoor spaces. This is especially evident at the main Living/Dining/Kitchen area where large sliding glass doors pocket entirely into the perimeter walls, creating the feeling of a freestanding outdoor pavilion.
Project upload will be unavailable throughout the President's Day holiday
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. We apologize for the inconvenience. Please come back soon to upload and show off your projects.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X