Local materials and references to Southern vernacular building types inform the sculptural modernism of this cost-efficient backyard complex.

A carport and outdoor living room, both of rot-resistant Georgia cypress, bracket a narrow, green view corridor that extends the house's “dogtrot” center hall. The living pavilion's freestanding fireplace makes reference to the chimneys of burned-out country houses that dot the Georgia countryside. Nature intervenes in the form of a stately water oak that anchors a corner of the living area, rising through a roof that dissolves into an open trellis.

The project earned high marks from our judges for its comfortable scale; connection to the house; and formal, yet inviting composition. “You want to go sit by the fire,” said a judge.

Entrant/Architect: Lightroom LLC, Decatur, Ga.; Builder: Pinnacle Custom Builders, Decatur; Project size: 400 square feet; Site: 0.5 acre; Construction cost: Withheld; Photographer: Ken Giese.

Product Specs
Hardware: Omnia Industries; Lighting fixtures: Juno Lighting; Paints/stains/wall finishes: The Sherwin-Williams Co.